Vaterpolisti Srbije (©VSS/Slobodan Sandić)
Vaterpolisti Srbije (©VSS/Slobodan Sandić)

Produžetak dominacije i potvrda prvog mesta: Put do svake medalje vodi preko Australije

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.06.22. | 11:58

Oziji talični za Delfine na najvećim turnirima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Otkako je Dejan Savić postao selektor, Srbija nema poraz od Australije. Postalo je nezamislivo da protekne veliko takmičenje bez dvoboja Delfina i reprezentacije koja im je talična. Put do olimpijskog zlata u Riju i Tokiju vodio je preko Australijanaca, do svetskog zlata u Kazanju i bronze u Budimpešti takođe. Kuglice na žrebu iscrtale su idealan scenario, sada je na Srbiji da ga potvrdi i iz mađarske prestonice vrati se sa novom medaljom. 

Izabrane vesti

Neretko se Srbija protiv Australije hvatala za slamku spasa i zahvaljujući pobedama protiv reprezentacije sa “petog kontinenta” prolazila grupnu fazu - prvenstveno to važi za Olimpijske igre - ovoga puta Delfini znatno mirniji ulaze u dvoboj, jer prvo mesto im je na tacni posle trijumfa nad Amerikom, a Australija je daleko od onog tima koji je Evropljanima bio kost u grlu minulih decenija (18.00, RTS 1).

Australija je u Segedin stigla bez Arona Jangera, višestrukog osvajača Lige šampiona i prve zvezde tima, i sa jednom bitnom promenom - na klupi više nije hrvatski strateg Elvis Fatović, preuzeo je špansku Barselonetu, a selektorsku funkciju obavlja Tim Hamil. Poput Srbije i u Australiji došlo je do smene generacija, a vođe novog tima su Nejtan Pauer, koji je nastupao za splitski Jadran, i Luk Paviljar, prvotimac Barselonete. Pomenuti duo igrača koji je iskusio igranje na Starom kontinentu doneo je pobedu Ozijima u prvom kolu, dali su po tri gola Kazahstanu i ostali u trci za direktan plasman u četvrtfinale.

18.00: (1,01) Srbija (19,0) Australija (16,0)

A, to otvoreno pitanje može da bude precrtano i arhivirano već večeras ukoliko Srbija produži trijumfalni niz u zvaničnim utakmicama u kojima nije pretrpela poraz od Olimpijskih igara u Tokiju, kada je u grupnon fazi Hrvatska iz “El Klasika” izašla iz bazena sa čvrsto stisnutom pesnicom. Da je stres eliminisan i da u Srbiji polako počinju da razmišljaju o nokaut fazi i četvrtfinalu, te da su uvereni u pobede u preostale dve utakmice, najbolje govori to da su Delfini juče trening odradili na otvorenom bazenu. I tako će biti i narednih dana, jer uistinu Australija i Kazahstan nisu pretnja olimpijskom šampionu. 

Posmatrali su Australijanci trening Srbije, dok su čekali svoj termin, i mogli su da vide iz prvog reda kakva atmosfera vlada u redovima najtrofejnije srpskog državnog tima. Lišeni pritiska sa osmehom na licu odradili su Delfini poslednju pripremu za meč sa rivalom, koji će kroz osminu finala tražiti put do najboljih osam na svetu, ako večeras u Gradu sunca ne napravi iznenađenje. 

Niko ne očekuje u srpskom taboru lak meč, jer takav sa Australijom do sada nisu igrali, ali isto tako pobedu niko ne dovodi u pitanje. 

“Australija je drugačija od one koja je bila u Tokiju, nije to više isti tim, kao što nije ni Srbija. Vreme nosi promene, a ono što je konstanta da nikada protiv Australije nisam igrao laku utakmicu. Čak i ako se odvojimo rezultatski od njih i vežemo nekoliko golova, to ne znači da je utakmica lagana. Naprotiv, ima da se pliva celu utakmicu, izvanredno su fizički spremni. Bar su uvek bili, i to je ono čime su nas mučili. Plivanjem i kontranapadima su nam zadavali poteškoće. Slična su ekipa kao Amerika, samo što je naš prvi protivnik znatno kvalitetniji. Oni igraju od prvog do poslednjeg minuta, nebitno da li gube pet ili dva razlike, nikada ne odustaju. Mislim da će nam dobro doći taj meč sa njima, biće to dobra fizička priprema za ono što sledi. Potrebne su nam jake utakmice da bismo spremni dočekali četvrtfinale”, poručio je Dušan Mandić uoči drugog meča u Segedinu. 

Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)

Srbija ima priliku pobedom da cementira prvu poziciju, ali i da dodatno podigne samopouzdanje i popravi raspoloženje. Maksimalan učinak bi za mladom timu, kome je ovo prvo veliko takmičenje u ovom sastavu, raširio krila i definitivno izbrisao svaki trag treme sa kojim je doputovao u Mađarsku.  

“U ovom meču želimo da potvrdimo prvo mesto i nadogradimo pobedu protiv Amerike. Da ne idemo korak unazad. Australiju smatramo ozbiljnim rivalom, redovno namuče evropske ekipe, dišu im za vratom i igraju egal utakmice. Protiv njih ne sme da bude opuštanja, već moramo biti maksimalno skoncentrisani, iako smo kvalitetniji, jer iz neopreznosti i pogrešnog pristupa rađaju se problemi. Želimo da budemo stoprocentni u grupi i da puni samopouzdanja i optimizma dočekamo nokaut fazu i rasplet u Budimpešti”, podvukao je Strahinja Rašović i čestitao momcima koji su postigli prvence na planetarnoj smotri: 

“Čestitam debitantima na golovima i želim da im svaka utakmica bude kao ona protiv Amerike, da stalno pobeđuju, daju golovo i to bitne golove, kakve su i dali na startu Svetskog prvenstva”. 

Strahinja Rašović bio je MVP na startu Dvetskog prvenstva. Da je nagrada otišla u ruke nekog od trojice debitanata - ne bi bilo nezasluženo. Nikola Lukić je, kao i Rašović, postigao tri gola. Efikasniji je bio sam Dušan Mandić. No, takvih priznanja svi imaju na pretek, žrtvovali bi ih bez da trepnu, samo da novi početak bude ovenčan medaljom u Budimpešti. 

“Otvorilo se tako da na kraju golove damo mi debitanti, pre toga su i ostali momci pogađali, što samo po sebi govori da kod nas golovi dolaze kroz rad celog tima. Ti golovi mi jesu dali vetar u leđa, pogotovo posle početka, jer je bilo dosta treme. Razbili su je, postao sam rasterećeniji i mislim da ćemo u nastavku turnira pružati još bolje partije”, rekao je Nikola Lukić, strelac tri gola u duelu sa Amerikom. 

Izostanak Arona Jangera, jedinog igrača svetske klase u australijskom timu, umnogome je olakšao posao Srbiji. Ostala je kratka Australija za vrhunskog šutera koji je u stanju da izmisli golove, a pritom Džordža Forda nije slušala lopta na premijeri. Klizila mu je lopta, promašio je sve i koliko god kontre Australije da su ubitačne, bez šuta spolja se ne može zaustaviti olimpijski šampion. 

“Baš nov sastav, mnogo toga su promenili. Nema Arona Jangera, prve zvezde ekipe, što je svakako olakšavajuća okolnost za nas. Sigurno će biti dosta plivanja i duela, od toga ne odstupaju, bez obzira na to ko ih vodi ili ko čini ekipu. To je njihov stil. Na nama je da popravimo odbranu i dignemo se fizički. Imaćemo treninge na otvorenom bazenu kako bismo spremni dočekali selidbu u Budimpeštu i najvažnije utakmice na turniru”. 

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - 2. KOLO

Četvrtak 

GRUPA D

18.00: (1,01) Srbija (19,0) Australija (16,0)

19.30: (2,03) Kazahstan (hendikep golova 7,5) SAD (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija AustralijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluNikola LukićDušan MandićStrahinja Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara